Australië wint het WK Darts 2022

Het was een historisch weekend voor het Australische duo Simon Whitlock en Damon Heta. Ze slaagden erin om voor het eerst de WK-trofee op te tillen, met een 3-1 overwinning op de WK-kampioenen van Wales in 2020.

Australië was dicht bij het veroveren van de World of Darts in 2012, toen Whitlock zijn geadopteerde Aussie-broer, Paul Nicholson, meenam naar de finale tegen Engeland. Ze kwamen echter niet over de streep in een hartverscheurende 4-3 nederlaag.

Whitlock, een van de slechts vier spelers die in alle 12 edities van het WK speelde, was enthousiast en klaar om alles op het spel te zetten voor zijn land, samen met landgenoot
en partner Damon Heta.

De World Cup in Australië was allesbehalve ‘een briesje in het park’, aangezien Australië vijfvoudig halve finalisten België en topklasse Engeland zag, voordat ze het podium betreden met 2020 Wereldbekerkampioenen Jonny Clayton en Gerwyn Price in de finale.

“Het is levensveranderend. Ik heb mijn hele leven van dit moment gedroomd en nu is het eindelijk zover’, zei een emotionele Whitlock, een van de vier WK-winnaars ooit.

“Het voelt geweldig. Ik had een geweldige partner. Damon was geweldig. Hij is een geweldige vriend en hij is op dit moment de beste speler ter wereld. Hij wordt de volgende wereldkampioen.”

Heta gaf Australië een vroege impuls in de finale met een verbluffende whitewash-overwinning op een ondermaatse prijs, voordat Whitlock het vijfde zaad op de rand van de geschiedenis zette na een gevecht met Clayton 4-2.

Whitlock sloeg de beslissende slag met een sublieme 120 finish om de worp in leg vijf te breken, en ondanks het missen van zes matchdarts op de top, sloot de 53-jarige het uiteindelijk af bij de zevende poging om hun voorsprong te verdubbelen.

De tweedeprijswinnaars van 2012 hadden het momentum en zetten hun aanval voort door een buffer op twee benen te openen in de dubbelwedstrijd, maar Price en Clayton produceerden een opwindende terugslag om het drama te verlengen.

Het Welsh-paar reageerde met legs van 15, 14 en 13 darts om een ​​laatste leg te forceren, alleen voor Whitlock miste een dart op dubbel 18 voor de titel, en Clayton maakte gebruik van dubbel acht om de Pairs-wedstrijd te winnen en de achterstand terug te brengen tot 2 -1.

Clayton kreeg toen de kans om een ​​tribunefinale op te zetten tussen Whitlock en Price, maar Heta had andere ideeën en produceerde een zenuwslopende vertoning in de grootste wedstrijd van zijn leven.

De 34-jarige had een gemiddelde van 99 en crashte in twee 180’s om de voormalige Premier League-kampioen af ​​te weren.

“Simon sleepte me door het begin”, gaf Heta toe, die zondagavond drie van ‘s werelds top acht versloeg.

“Ik ben enthousiast voor Simon en enthousiast voor Australië met alle steun die we thuis hebben gehad.

“Alles wat we opofferen om hier te zijn en we hebben de titel op zak. Het is een geweldig gevoel.”

Australië begon de actie van zondag met een 2-1 overwinning op vierde reekshoofden België, wat een sensationeel optreden van Pairs opleverde om Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts wit te wassen.

Nadat Heta werd verslagen door zijn Belgische huisgenoot Van den Bergh in het openingsrubber, hield Whitlock hun hoop vast met een 4-3 overwinning op Huybrechts, met een gemiddelde van 101 in het proces.

De Aussies onderstreepten vervolgens hun geloofsbrieven in de Doubles-beslisser, met een gemiddelde van 109 en rammelend in legs van 11 en 12 darts halverwege de wedstrijd om vooruitgang te boeken.

In de halve finale herstelde Heta zich van 3-1 op drift om de Engelse Michael Smith te verdoven, nadat de ster van St. Helen’s 72 barstte voor een 4-1 succes, terwijl een ongebreidelde Whitlock James Wade vergoelijkte met een gemiddelde van 103 om de klus te klaren.

Price en Clayton kwamen tekort in hun streven naar een tweede WK-zege, ondanks het feit dat gastland Duitsland en viervoudig winnaar Nederland hun plek in het paradepaardje van zondag niet mochten bemachtigen.

Price zette eerder op de dag de toon voor de wereldkampioenen van 2020, met het op één na hoogste individuele gemiddelde in de geschiedenis van de Wereldbeker tijdens zijn vierbenige blitz van Martin Schindler.

De 37-jarige had een gemiddelde van 117,88, landde een leg met tien darts en zette een verbluffende 170 kassa om in het witwassen van Schindler, voordat Clayton de Duitse nummer één Gabriel Clemens met 4-2 passeerde om de deal te bezegelen.

De tweede reekshoofden stuurden vervolgens het Nederlandse duo Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode naar de halve finale, waarbij Price een 4-1 overwinning op UK Open-kampioen Noppert in de openingswedstrijd afsloot.

Clayton kwam later als beste uit de bus in een hoogwaardige affaire tegen Van Duijvenbode, waarbij hij vier 180’s en legs van 11 en 12 darts van de Nederlander trotseerde om opeenvolgende Singles-overwinningen te behalen.

Het Premier League-duo deed een bod om de eerste ploeg in de WK-geschiedenis te worden die herstelde van een 2-0 achterstand in de finale om de titel te pakken, maar ze waren niet in staat om nog een stukje geschiedenis te creëren in de Eissporthalle.

“We waren niet op ons best in de finale, maar Simon en Damon speelden fantastisch”, zei Price tijdens zijn tweede finale in drie jaar.

“Ik zei aan het begin van het toernooi dat we in de finale tegen Australië zouden spelen, maar ik voorspelde dat we zouden winnen, dus daar had ik het mis!

“We hebben vanavond niet geschoten, maar we komen terug en zullen volgend jaar sterker zijn.”

Elders kregen de Engelse Smith en Wade een gebroken hart in de halve finale, ondanks het feit dat regerend kampioen Schotland in de kwartfinales werd gestuurd en slechts één been opgaf door Peter Wright en John Henderson te dumpen.

De nieuwe look van Nederland, Noppert en Van Duijvenbode, boekte opeenvolgende overwinningen in het enkelspel op Daryl Gurney en Brendan Dolan uit Noord-Ierland om hun eerste halve finale van het WK sinds 2019 te bereiken, alleen voor Wales om hun titelhelling in te perken.

Bron: Winmau.com

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *